SEDEF BUDAK: YENİLENEBİLİR ENERJİDE KADIN İSTİHDAMINI ARTIRMAK İÇİN YEŞİL YAKALI KADINLAR DERNEĞİ’Nİ KURDU

Sedef Budak, Yeşil Yakalı Kadınlar Derneği’nin kurucusu ve başkanı olarak, kariyerinde önemli bir değişim yaparak çevre dostu enerji sektörüne adım atmış bir lider. Tekstil sektöründeki uzun yıllar süren tecrübesinden sonra çevreye daha duyarlı bir alanda çalışmaya karar veren Budak, rüzgar ve güneş enerjisi projelerinde teknik danışmanlık yaparak sektörde önemli bir yer edindi.

Budak, kariyerinin başlangıcında tekstil sektöründe uluslararası firmalar için tedarik zinciri yöneticisi olarak çalıştı. Ancak, çevreye olan duyarlılığı onu yenilenebilir enerji sektörüne yöneltti. Rüzgar türbinleri ve güneş panelleri gibi temiz enerji teknolojileri üzerine odaklanarak, sektörde ticari faaliyetlere başladı ve bu alanda 17 yıllık deneyim kazandı. Avrupa’daki iş ortaklıkları ve teknik danışmanlık firmaları ile Türkiye’de birçok rüzgar ve güneş enerjisi projesine katkıda bulundu.

Yeşil Yakalı Kadınlar Derneği, Budak’ın sektördeki kadınların karşılaştığı zorlukları aşmak ve onları desteklemek amacıyla kurduğu bir organizasyon. Dernek, kadınlara yönelik mentorluk, teknik eğitimler ve iş bulma desteği sunarak, sektörde kadın istihdamını artırmayı hedefliyor. Linkedın üzerinden oluşturulan ve 300’den fazla kadını bir araya getiren bu ağ, kadınların sektördeki yerlerini sağlamlaştırmalarına yardımcı oluyor.

Dernek ayrıca, COVID-19 pandemisi sırasında ücretsiz teknik eğitimler ve CV oluşturma gibi hizmetler sunarak, genç kadınların STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında kariyer yapmalarını teşvik etti. Büyük enerji şirketleriyle işbirlikleri yaparak, teknisyen ve tekniker yetiştirme konusunda da önemli adımlar attı.

Sedef Budak, kadınların yenilenebilir enerji sektöründe daha fazla yer almaları için çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’deki kadın istihdam oranının artırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için hazırlanan raporlar, derneğin önemli faaliyetlerinden biri. Budak, gençlere yönelik tavsiyelerinde, geleceğin işlerini keşfetmeleri ve konfor alanlarından çıkarak kendilerini ispat etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Budak’ın liderliğinde Yeşil Yakalı Kadınlar Derneği, kadınların enerji sektöründe daha görünür ve etkin olmalarını sağlamak için çalışmaya devam ediyor. Kendisi, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için kadınların iş hayatında daha aktif olmaları gerektiğine inanıyor ve bu yönde büyük çaba sarf ediyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *