Lübnan’da Göç Dalgalanması: Başbakan Mikati’den Uyarılar

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail’in hava saldırılarının devam etmesi nedeniyle ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının bir milyona ulaşabileceğini açıkladı. Başbakan, Lübnan’ın tarihi boyunca karşılaştığı en büyük göç dalgasının yaşandığına vurgu yaptı.

Mikati, başkent Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında, “İsrail saldırıları sonucunda yerinden edilen 118 bin kişi, 778 sığınma merkezine yerleştirildi. Ancak bu rakam gerçek sayının çok altında ve göç edenlerin sayısının bir milyona çıkması mümkün,” dedi.

İsrail’in yoğun hava bombardımanlarının, özellikle ülkenin güney kentleri, Bekaa bölgesi ve Beyrut’un Dahiye bölgesinde büyük bir göç baskısı oluşturduğunu belirten Mikati, bu durumun insanları başka bölgelere zorla göç etmeye ittiğini ifade etti.

Mikati, Lübnan ordusunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1701 sayılı kararına bağlı olduğunu vurguladı ve ülkesine gelen bağışların hızlı ulaşımı için çalışmalar başlattıklarını belirtti.

İsrail ordusunun Hizbullah ile 8 Ekim 2023’ten bu yana devam eden çatışmaları sonucunda, 17 Eylül’den beri İsrail saldırılarında toplam 1052 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Bu ölümler arasında 104 çocuk ve 194 kadın bulunuyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın da 27 Eylül’de düzenlenen hava saldırısında öldüğü bilgisi paylaşıldı. Bu çatışmaların ve göç dalgasının devam etmesiyle, Suriye’ye de on binlerce kişinin göç ettiği bildiriliyor.

Hizbullah, İsrail’e roket ve füzelerle karşılık vermeye devam ederken, İsrail tarafında büyük hasar bildirilmediği kaydedildi.

KAYNAK: En Son Haber (ESH)

KAYNAK: Anadolu Ajansı (AA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *