KADEM’den 25 Kasım Çağrısı: “Şiddete Seyirci Kalma!”

KADEM’den 25 Kasım İçin Duyarlı Çağrı: “Şiddete Seyirci Kalma”

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, kadınlara yönelik açıklamalara yönelik bir araştırma faaliyetlerini yürütüyor. “Medyada Kadına Yönelik Şiddet ve İzleyici Farkındalığı” başlıklı çalışma, Türkiye’nin en çok izlenen 14 yerli dizisini mercek altına aldı.

Araştırma sonuçları, Sepetçiler Kasrı’nda düzenlenen bir etkinlikte kamuoyuyla paylaşıldı. Etkinlikte, KADEM’in “Şiddete Seyirci Kalma” kampanyası kapsamındaki kamu spotu da ilk kez gösterildi.

Dizilerde Kadına Psikolojik Şiddet Zirvede

Araştırmaya göre, dizilerde kadınlara yönelik en yaygın şiddet türü psikolojik şiddet oldu. 14 dizide toplam 3013 şiddet sahnesi tespit edilirken, bunların %51’i psikolojik şiddet, %24’ü sözlü şiddet ve %11’i çok boyutlu şiddet şiddetleri. Uluslararası ve cinsel şiddet sahneleri sırasıyla %8 ve %4 oranında yer aldı.

Ayrıca şiddetlerin sahnelerinin büyük bir kısmının (%51) aile içi şiddetlerinin görüldüğü, %12’sinin ise iş şiddetleri ya da yayılma dağılımları gibi farklı bağlamlarda ortaya çıktığı belirtildi. Televizyon dizilerindeki şiddet sahnelerinin ortalama 13,9 dakika sürdüğü, dijital platform dizilerinde ise bu sürenin yaklaşık 5,9 dakika olduğu kaydedildi.

“Kadını ve Aileyi Şiddetten Koruma Hepimizin Sorumluluğu”

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, dizinin toplumsal üzerindeki etkisine dikkat çekerek, kadına yönelik basının normalleştirilmesinin zararlarına değindi. Gümrükçüoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Televizyon dizileri, kadının toplumdaki rolünü şekillendiren güçlü bir araç. Ancak pek çok üretim, kadınların onurunu hiçe sayan şiddet temsillerini içeriyor. Bu, özellikle çocuklarda olduğu gibi henüz kişilik gelişim süreci olan bireyler üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor.”

“Şiddet İzlemek Bile Topluma Zarar Veriyor”

KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, medyanın şiddet içeriklerinden arındırılmasının toplumsal iyileşme açısından önemli olduğunu belirtti. “Şiddeti yalnızca görülmüş safra dokuları onarılamayan hasarlara yol açabiliyor. Medyada azalmayı azaltmak için dizi yapımcıları, senaristler ve kesintilerin üzerine düşeni yapmalı” dedi.

Bayraktar, şiddet dizilerinin başarı kazanabileceğini ve yeniden kazanabileceğini vurgulayarak, “Şiddet veya cinsellik gibi unsurların bir şekilde yapılandırılmasını garanti etmez; Bu unsurların dışında, eserin sınıflandırıldığının sorgulanmasıdır” dedi.

Kampanya Tüm Türkiye’ye Yayılıyor

KADEM’in “Şiddete Seyirci Kalma” kampanyası, televizyonlarda zorunlu yayın olarak gösterilecek ve 55 ildeki KADEM temsilcilikleriyle geniş bir alana yayılacak. Kampanyanın mesajları, billboardlar, meydanlar ve dijital ekranlar halka aracılığıyla ulaştırılacak.

KADEM’in Geçmiş Kampanyaları

KADEM, önceki yıllarda da 25 Kasım kapsamında çeşitli kampanyalar düzenledi. Merkezde “Sen Varsan Şiddete Yer Yok”, “Şiddete Göz Yumma” ve “Sevgi ile Şiddet Yan Yana Gelmez” gibi mesajlarla yer aldı. Geçtiğimiz yıl ise “6284 Sayılı Kanunla Şiddetsiz Toplum Güvenli Gelecek” kampanyasıyla kadına yönelik şiddete karşı hukuki mekanizmalara dikkat çekildi.

KAYNAK: https://www.ensonhaber.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *