İTÜ’DEN MARMARA DEPREMİ RAPORU

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 23 Nisan 2025’te Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depreme dair dikkat çeken bir rapor hazırladı. Rapor, İstanbul’da beklenen büyük depremin hala gerçekleşmediğini, stresin yalnızca küçük bir bölümünün boşaldığını ortaya koydu.

SADECE YÜZDE 12’Sİ BOŞALDI

İTÜ Maden Fakültesi koordinasyonunda hazırlanan raporda, 1766 yılından bu yana Marmara’da biriken sismik gerilimin yalnızca yüzde 12’sinin 23 Nisan’daki depremle boşaldığı vurgulandı. Geriye kalan yüzde 88’lik enerji birikiminin hâlâ risk oluşturduğu belirtildi.

EN YÜKSEK İVME KÜÇÜKÇEKMECE’DE ÖLÇÜLDÜ

Depremin 13 kilometre derinlikte ve yaklaşık 13 saniye sürdüğü belirtilen raporda, İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi en yüksek yer ivmesinin (0,2 g) kaydedildiği yer olarak öne çıktı. Bu ivme değeri, yapılar üzerindeki riskin ne denli ciddi olduğunu gözler önüne serdi.

“STRES BOŞALDI” DEMEK BİLİMSEL DEĞİL

İTÜ MATAM Müdürü Prof. Dr. Cenk Yaltırak, “Bu deprem Kumburgaz segmentinin yalnızca 20 kilometrelik bir kısmında oldu. Segmentin tamamı 80 kilometre. Fayın büyük kısmı hâlâ yerinde duruyor, yani büyük deprem riski ortadan kalkmadı” diyerek dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

ZİNCİRLEME KIRILMA UYARISI

Yaltırak, 1999 İzmit ve 2023 Kahramanmaraş depremleri örneğiyle zincirleme kırılmaların Marmara için de geçerli olabileceğini ifade etti. Bu senaryoda, art arda kırılan fay segmentlerinin 7,8 büyüklüğünde bir depreme neden olabileceğine dikkat çekti.

“GERÇEKLERLE HAZIRLANMAK ZORUNDAYIZ”

Deprem büyüklüğüne ilişkin tartışmaların halkı yanıltmaması gerektiğini belirten Yaltırak, “Toplumu 7,1 büyüklüğüne göre hazırlarsanız, 7,8 gelirse çok ağır bedel ödersiniz. En büyük riske göre hazırlık yapılmalı” dedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *