Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 6 Nisan’da gerçekleştirdiği olağanüstü kurultay, beklenmedik bir itirazla yeniden gündeme geldi. CHP İstanbul eski Milletvekili ve oyuncu Berhan Şimşek, kurultayın iptali için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) resmî başvuru yaptı.
Kurultayda aday olmak isteyen ancak “zamanında başvuru yapmadığı” ve “yeterli imzayı toplayamadığı” iddiasıyla adaylığı reddedilen Şimşek, bu süreçte yaşananları “antidemokratik ve hukuka aykırı” olarak nitelendirdi. YSK’ya sunulan dilekçede, kurultayın iptali talep edilirken, seçme ve seçilme hakkının engellendiği, kanuna karşı hile yapıldığı ve adaylık sürecinde fiziksel engellemeler yaşandığı iddialarına yer verildi.
KURULTAYDAN KAYYUM ENDİŞESİNE YANIT
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yeniden seçildiği kurultay, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından partiye kayyum atanacağı iddiaları üzerine alınan erken kurultay kararıyla gerçekleşmişti. Kurultayda Özel, rekor bir oy oranıyla yeniden genel başkan seçilmişti. Ancak Berhan Şimşek’in itirazı, bu sürece gölge düşürdü.
Gazeteci Nuray Başaran’ın TGRT’de verdiği bilgiye göre, dilekçeyi CHP’li akademisyen Kemal Çiftçili’nin 48 saatlik yasal süre içerisinde YSK’ya sunduğu belirtiliyor. Dilekçede yer alan iddialar arasında; “kurultayın oldu bittiye getirildiği”, “divan tarafından hukuksuzluk yapıldığı”, “fiziksel engeller nedeniyle salona girişin geciktirildiği” gibi ciddi suçlamalar yer alıyor.
“97 İMZA TOPLADIM, LİSTE 4 SAAT GEÇ VERİLDİ”
Berhan Şimşek, adaylık sürecinde yeterli sayıda delege imzasını topladığını ancak divan tarafından adaylığının görmezden gelindiğini öne sürdü. Şimşek, “Delegelerin kararıyla aday oldum. 97 imza topladık ama başvuruyu yapamadık çünkü listeler Divan’a 4 saat sonra teslim edildi. Salona girmekte zorlandık. Baskı altındaydık” ifadelerini kullandı.
Ayrıca ATA Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek de konuya ilişkin açıklamasında Şimşek’e destek vererek, “Demokrat olduğunu söyleyenler, 97 imza aldığını açıklayan bir adayın genel başkanlığını yok saydılar. Şimşek, yargıya başvurur ve imzaları belgelendirirse bu kurultay yok sayılabilir” değerlendirmesinde bulundu.
SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?
YSK tarafından henüz resmi bir karar açıklanmazken, Berhan Şimşek’in başvurusunun kabul edilmesi durumunda CHP kurultay süreci hukuki açıdan yeni bir boyut kazanabilir. Şimşek’in itirazının değerlendirme sürecinde kamuoyunun tepkisi ve CHP içerisindeki dengelerin nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.
Bu gelişmeyle birlikte CHP’deki iç tartışmalar yeni bir yargı sürecine taşınırken, olağanüstü kurultayın meşruiyeti konusunda soru işaretleri de beraberinde geldi.