Timur Cihantimur’un İade Davasında Gelişmeler: Duruşma İleri Tarihe Ertelendi

Timur Cihantimur’un İade Davasında Yeni Gelişmeler

Türkiye’nin gündemini sarsan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur hakkındaki dava ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. ABD’de tutuklu bulunan Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iadesi için devam eden işlemler çerçevesinde, Boston’daki John Joseph Moakly Adliyesi’nde yapılan duruşma bir kez daha ertelendi.

Duruşma Detayları

Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren duruşmada, Cihantimur’un iade kararının ileri bir tarihe bırakıldığı belirtildi. Savcılık, Eylem Tok’un oğlunu kaza sonrası yurtdışına kaçırarak Türkiye’de suç işlediğine dikkat çekti. Savunma avukatları ise Tok’un Türkiye’de daha önce herhangi bir sabıka kaydının bulunmadığını ve Türk ceza kanunlarına göre suçunun 1 yıldan az hapis cezası gerektirdiğini savundu.

Savunma Süreci ve Tutukluluk Durumu

Hakim Donal J. Jabell, her iki tarafın sunduğu bilgilerin mahkeme sürecini uzattığını ifade ederek, savunmaların 1 hafta içinde özetlenerek kendisine sunulmasını istedi. Ayrıca, Eylem Tok’un tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Ailenin Avukatından Açıklamalar

Duruşmanın ardından ailenin avukatı Burak Erden, Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesini beklediklerini dile getirerek, bu kişilerin ifadeye çağrılacağını ve suçlamaların ciddiyetini vurguladı. Erden, “İhmal suretiyle kasten adam öldürme, bilinçli taksir ve delilleri karartma gibi suçlardan ceza alacaklar ki bu suçlar 3 ila 22,5 yıl hapis cezası gerektirebilir.” dedi.

Mektuplar Mahkemeye Sunuldu

Duruşmada, Oğuz Murat Aci’nin eşi Şükriye Aci ve annesi Perviz Aci tarafından yazılmış mektuplar da mahkemeye sunuldu. Şükriye Aci, mektubunda eşinin sadece bir isim değil, aynı zamanda iyi bir eş ve babası olduğunu hatırlatarak, “Kocam artık yok ve ben bir daha asla bütün olmayacak bir hayatın parçalarını toplamak zorundayım.” ifadesini kullandı.

Pervin Aci, oğlunun ehliyetsiz bir sürücü tarafından öldürüldüğünü ve olay sonrası sanığın annesi tarafından yurtdışına kaçırılmasını eleştirerek, “Adalet, mesafe ya da coğrafya ile kaçınılacak bir şey olmamalıdır.” şeklinde yazdı. İki aile üyesi, Cihantimur ve Tok’un Türkiye’ye iade edilmesinin yasal ve ahlaki bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Kazanın Arka Planı

1 Mart’ta Eyüpsultan’da meydana gelen kazada, seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış ve bu sırada başka bir araç, tamir edilen ATV’lere çarparak Oğuz Murat Acı’nın ölümüne neden olmuştu. Kazadan sonra, 17 yaşındaki sürücü Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok, yurt dışına kaçmıştı. Türkiye, şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talebinde bulunmuş, Cihantimur ve Tok 14 Haziran’da Boston’da yakalanmıştı.

18 Haziran’da ilk kez mahkemeye çıkarılan anne ve oğulun tutukluluk halleri devam etmekte.

kaynak: ENSONHABER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *