Türk Vatandaşlarını Tahliye Eden Gemiler, Beyrut’tan Yola Çıktı

Türk Vatandaşlarını Tahliye Eden Gemiler Beyrut’tan Hareket Etti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan’daki Türk vatandaşlarının güvenli tahliyesini gerçekleştiren gemilerin Beyrut’tan hareket ettiğini ve Mersin’e doğru yola çıktıklarını açıkladı. İsrail’in Lübnan’a düzenlediği saldırıların ardından Türkiye dahil birçok ülke, vatandaşlarını güvenli bir şekilde tahliye etmeye başladı.

Dün, Türk vatandaşlarını tahliye etmek üzere TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar gemileri Beyrut Limanı’na ulaştı. Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı koordinasyonunda, çoğunluğu Türk vatandaşı olan sivillerin tahliyesi gerçekleştirildi.

Hakan Fidan: “Gemiler Yola Çıktı”

Bakan Fidan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda, Lübnan’daki vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde tahliye eden ve kardeş Lübnan halkına insani yardım götüren gemilerimiz Beyrut’tan ayrıldı ve Mersin’e doğru yola çıktı” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye’nin bölgedeki insani krize karşı yardım elini uzatmaya devam edeceğini belirtti.

Güvenlik İçin Eşlik Ediyorlar

Lübnan’dan deniz yoluyla gerçekleştirilen bu ilk askeri tahliye işlemi kapsamında, gemilere 2 fırkateyn ve 2 karakol gemisi eşlik ediyor. Türk Deniz Kuvvetleri, sivillerin sağlık kontrollerini de tahliye gemilerinde gerçekleştirecek.

Toplamda 966 Kişi Tahliye Edildi

Türkiye, Lübnan’dan toplamda 966 kişiyi tahliye etmeyi başardı. Bu sayı içerisinde 878 Türk vatandaşı, 24 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşı ve bu grupların birinci derece yakınlarından oluşan 64 kişi yer alıyor. Milli Savunma Bakanlığı, “İsrail’in saldırıları sebebiyle Lübnan’dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızı tahliye eden Deniz Kuvvetlerine ait gemilerimiz, Mersin’e doğru hareket etti” açıklamasını yaptı.

Gemilerin akşam saatlerinde Mersin Limanı’na ulaşması bekleniyor.

Tarih Tekrar Ediyor

Türkiye, 2006 yılında yaşanan İsrail-Lübnan Savaşı sırasında da Türk vatandaşlarını tahliye etmişti. O dönemde, Deniz Kuvvetlerine ait gemiler, Beyrut Limanı’na ulaşarak yaklaşık 1100 vatandaşın güvenli bir şekilde Türkiye’ye dönmesini sağlamıştı.

kaynak: ENSONHABER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *