Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Mehmet Yılmaz, ülkemizde madencilik faaliyetleri nedeniyle her 100 ağaçtan birinin kesildiğini belirtti. Özellikle Kaz Dağları’nda ağaç kesiminin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Yılmaz, TEMA verilerine göre bu bölgede 195 bin ağacın kesildiğini ifade etti.
Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortağı olduğu 3. Maden Kurtarma Yarışması sonrası basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, Türkiye’nin madencilik sektörünün potansiyeli hakkında önemli açıklamalar yaptı. Yılmaz, yer altı kaynaklarının değerlendirilmesinde devletin daha aktif rol alması gerektiğini dile getirdi.
Ruhsat Güvencesi Talebi
Yılmaz, “Devletimizin yer altı kaynaklarının değerlendirilmesinde daha kararlı olması gerekiyor. Bu sorun yalnızca altın madeni için değil, mermer, krom ve kömür gibi diğer kaynaklar için de geçerli,” dedi. Yılmaz, ruhsat sahibi şirketlere devletin “ruhsat güvencesi” sunması gerektiğini vurguladı.
Çevresel Endişeler ve Ağaç Kesimi
Yılmaz, madencilik faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkilerinden dolayı yatırımcıların olumsuz bir algı ile karşılaştığını belirtti. “Kesilen her 100 ağaçtan sadece biri madencilik için kesiliyor. Devletin verdiği izinlerin arkasında durması gerekiyor,” ifadelerini kullandı.
Kaz Dağları’ndaki ağaç kesimleriyle ilgili olarak ise farklı raporlara göre kesilen ağaç sayıları dikkat çekiyor. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre 45.650 ağaç kesilirken, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bu sayıyı 13.400 olarak belirledi. TEMA’nın verileri ise bu rakamın 195.000’e kadar çıktığını gösteriyor. Bu durum, madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri konusunda yeni tartışmalara yol açıyor.
KAYNAK: Yeniçağ Gazetesi